Egy jó társaságban töltött teázás feltölti a lelket. A reggeli teánk felébreszti a testet. A lefekvés előtti rooibos megnyugtatja az idegeket. A zöld tea pedig csodákra képes. Nemcsak íze miatt szeretjük ennyire, hanem számtalan gyógyhatása miatt is előszeretettel fogyasztjuk. szedjük is össze, hogy milyen előnyökkel jár a zöld tea fogyasztása.
Talán nincs még egy olyan egészséges ital, mint a zöld tea. A kínaiak már évezredek óta használják a növényből készült frissítőt a különböző problémák kezelésére. Mind a szellemi, mind a fizikai problémák gyógyításában hasznosnak bizonyult a zöld tealevelekből készített ital.
Napjainkban is rengeteg kísérlet és vizsgálat folyik a növény gyógyászati hasznosíthatóságát illetően. Egy rákkutató intézet például a 90-es évek közepén végzett vizsgálat során arra jutott, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása hatvan százalékkal csökkenti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. A Purdue Egyetem kutatói pedig megállapították, hogy a zöld tea olyan hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja a rákos sejtek növekedését. Más kutatások során pedig arra figyeltek fel, hogy a tea úgy csökkenti a koleszterinszintet, hogy eközben javítja a jó (vagyis HDL) és a rossz (másnéven LDL) koleszterin arányát. Ez azért fontos, mert a jó koleszterin feladata, hogy az érfalra rakódott rossz koleszterint a májba szállítsa, hogy az lebontsa. A zöld tea fogyasztása kifejezetten hasznos a következő betegségek elleni harcban, illetve a megelőzésben, így a rák, a magas koleszterinszint, a különböző fertőzések, a reumás ízületi gyulladás, a kardiovaszkuláris betegségek, például a stroke esetén.
A zöld tea egy polifenolt, a katekint tartalmazza, mely rendívül erős antioxidáns, tehát képes elpusztítani vagy regenerálni a károsodott sejteket, de közben az egészségeseket nem bántja. Kutatások során arra is fény derült, hogy a teában található katekin kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint a vörösborban megtalálható resveratrol nevű polifenol. Sajnos a fekete teának a fermentálás során változik a hatóanyag tartalma, így az kevésbé hatékony a betegségek kezelésében. A zöld teát azonban nem erjesztik, hanem pörkölik és gőzölik, így a tealevelek nem oxidálódnak, katekin-tartalmuk nem vész el.
A zöld teának baktériumölő hatása miatt a szájápolás terén fontos szerepe lehet, valamint figyelemre méltó az a jelenség is, hogy egyre több kozmetikai cikk, így egyes dezodorok, arc- és kézkrémek is tartalmaznak már zöld tea kivonatot.
Értékes szilimarin hatóanyaggal a máj és az epe egészségének megőrzéséért.
Az emberi szervezetben felhalmozódó salakanyagok kiürítésében, az öntisztulás elérésében segíthet
Gyuri bácsi „Tisztító teaként” is ismert Csalánleveles teakeveréke olyan gyógynövényekből áll, melyek segítik a szervezet megtisztulását.
Szinergikus, egymást erősítő hatóanyagai támogathatják a máj sejtjeinek védelmét. 100 %-ban természetes, gyógynövények kivonatát tartalmazza.